Teamviewer

Digitalisering & post corona

Blog post excerpt [1-2 lines]. This text is automatically pulled from your existing blog post.

Kunderne og medarbejderne er to af de mest fundamentale ting i enhver forretning, og deres motivation er forandret for altid efter corona-pandemien.

Det stiller nye krav til de virksomheder, der vil overleve på den anden side af pandemien.

I de forgange 12 måneder er mediebilledet jævnligt blevet præget af erhvervsledere, der har ønsket sig tilbage til tilstanden før corona-pandemien vendte op og ned på dagligdagen. Jeg mener, det er naivt at tro, at verden bliver som før.

Pandemien har skubbet rundt på ”sådan er det”, ”Det har vi altid gjort” og ”det er sådan man løser det problem”. Det eneste der er sikkert, er at intet kommer til at blive som før, fordi der er sket ændringer på de to mest fundamentale ting i og omkring en virksomhed – kunderne og medarbejderne.

I efteråret 2020 publicerede Dansk Industri en undersøgelse, der viser, at de danske virksomheder har skruet kraftigt op for investeringerne i den digitale omstilling. Helt konkret forventer de danske virksomheder at bruge fem milliarder kroner ekstra på IT-investeringer i 2020, sammenlignet med året før.

I takt med, at corona-pandemien har fremskubbet den digitale udvikling, på tværs af alle brancher, er forbrugernes handlemønstre og forventninger blevet hastigt forandret. I en spørgeskemaundersøgelse gennemført af McKinsey i april 2020, tilkendegiver 75% af de adspurgte forbrugere, der har brugt digitale kanaler for første gang, at de vil fortsætte med at benytte sig af digitale løsninger, når verden genåbnes.

Samtidig fremhæver McKinsey data, der viser, at vi på bare otte uger under corona-pandemien er sprunget fem år frem i tiden, i forhold til forbrugernes og forretningernes digitale adaption, og det er vel og mærke data, der er indsamlet i april 2020.

Er svarene på de grundlæggende spørgsmål stadig valide i en ny virkelighed?

De forandrede kunde- og medarbejderbehov har genaktualiseret de helt grundlæggende spørgsmål i de danske virksomheder, der er nødt til at revidere deres eksistensberettigelse på ny.

Når vi vender tilbage, vender vi tilbage til en ny virkelighed. I nogle brancher kan efterspørgslen være uforudsigelig, andre brancher vil produktionsmulighederne være forandret.

Som jeg ser det, bør beslutningstagerne i virksomheder landet over genstarte deres egen nysgerrighed, og dykke ned i hvad den totale forandring, som corona-pandemien har skabt, betyder for deres arbejdsplads.

Og her bør de starte med at undersøge kernen i deres forretning:

  • Skaber vi stadig samme værdi for kunderne med vores produkt?
  • Motiveres medarbejderne stadig i den nuværende arbejdsform?
  • Er der noget i vores fundamentale værdikæde, der er forandret for altid?
  • Har vores marked ændret sig?

Ledelsen i virksomhederne er nødt til at tvinge sig selv til at få indsigt i de centrale spørgsmål – og handle på dem.  Måske skal virksomheden slankes? Måske skal selve grundkonceptet gentænkes? Måske skal der investeres for at imødekomme en stigende efterspørgsel? Måske skal der slet ikke gøres noget anderledes?

Lige nu er både virksomhedernes og medarbejdernes skæbne dybt afhængige af beslutningstagernes næste træk, og ligegyldigt hvad der skal gøres, bør disse gøre det uden bind for øjnene. 

Share the Post:

Related Posts